Let op Op deze site worden cookies gebruikt om de beste gebruikerservaring te bieden. Als u doorgaat, gaan we ervan uit dat u akkoord gaat met het ontvangen van cookies van deze site. OK

Horlogeglas, wat zijn de verschillen tussen de glassoorten?

Horlogeglas, wat zijn de verschillen tussen de glassoorten?

Er zijn verschillende soorten glas die worden gebruikt bij de vervaardiging van horloges. Ieder soort glas heeft zo zijn voordelen en nadelen. Hier een rijtje aan type glassoorten en de kwaliteitseigenschappen:

Kunststofglas (Acryl glas)

Kunststof glas heeft de kenmerkende eigenschap dat het bijna niet breekt. Het glas wordt veel gebruikt in de vervaardiging van goedkopere horloges en is ook zeer zacht. Dit betekent echter dat kunststof glas niet bestand is tegen krassen en dus zeer snel beschadigd raakt.

In de Eerste Wereldoorlog werd het zogenaamde onbreekbare glas ontwikkeld. Gemaakt van celluloid had het zo zijn bezwaren: het was grijzig van kleur, krasgevoelig en vervormde in warmte. Om het te plaatsen werd het met een pers in gewelfde vorm gebracht en onder spanning in de sponning geplaatst, zoals nu ook nog gebeurt.
Een volgende ontwikkeling was in 1934 het acrylglas (merknaam:Plexiglas), dat in de fabriek al voorgevormd werd. Voordelen waren een betere pasvorm, helder als glas en relatief harder dan celluloid. Door de grotere elasticiteit is het gemakkelijk te vervormen en te plaatsen. Een nadeel is de hygroscopie van acrylglas, met consequenties voor de waterdichtheid van horloges. Een ander nadeel is vervorming onder invloed van temperatuurwisseling: als het kunststof glas meer uitzet dan het omringende metaal van de kast kan het barsten. Omgekeerd kan onevenredige krimp de waterdichtheid aantasten. Dit probleem werd opgelost door het aanbrengen van een metalen spanring in de binnenrand van het kunststof glas, hetgeen een betere afdichting tegen stof en water verzekert.

voordelen:

  • gemakkelijk te plaatsen
  • kleine krassen weg te polijsten
  • elastisch
  • breekt niet gemakkelijk
  • goedkoop

nadelen:

  • krasgevoelig
  • kan verkleuren
  • gevoelig voor chemicaliën

  

Mineraalglas (silicaat- of kristalglas)

Dit is het glas zoals we dat kennen. Het heeft de eigenschap harder te zijn dan kunststof glas, maar is nog steeds niet goed bestand tegen krassen. Tevens breekt het glas vrij snel. Door de eeuwen heen werd gebruik gemaakt van siliciumglas, zoals in flessen, vensterruiten en dergelijke. Tegenwoordig zijn mineraalglazen chemisch of door speciale verhittingstechnieken gehard. 

voordelen:

  • krast niet gemakkelijk
  • blijft helder
  • ongevoelig voor inwerking van chemicaliën

nadelen:

  • kan breken
  • moeilijk te plaatsen (persen, lijmen)
  • duur

 

Saffierglas

Saffierglas is de mooiste en beste keuze wat betreft de bescherming van uw uurwerk. Het is bij uitstek de meest heldere en sterkste glassoort die wordt gebruikt bij het vervaardigen van een horloge.

Eigenschappen van saffierglas

Saffierglas vindt men dan ook vaak terug op de wijzerplaat van luxe horloges. De meeste horloges in het hogere prijssegment zijn uitgerust met een saffierglas plaatje. Dit type glas is minder hard dan diamant, maar veel harder dan bijvoorbeeld kristalglas. Meestal wordt een synthetische vorm van saffierglas gebruikt bij horloges. Dit soort glas heeft een aantal kenmerkende eigenschappen;

  • het saffierglas is zeer helder, waardoor te alle tijden de tijd goed af te lezen is
  • het saffierglas is zeer hard, waardoor de wijzerplaat optimaal beschermd wordt tegen krassen

Daarnaast heeft saffierglas heeft ook nog eens een zeer hoog duurzaamheidgehalte. Met een glashardheid (op de schaal van Mohs) van maar liefst 9, is saffierglas haast niet kapot te krijgen. Alleen diamantglas (10) is harder dan saffierglas, echter biedt niet meer voordelen dan saffierglas.
Het proces om van ruw saffierkristal een wijzerplaat te maken kent vele handelingen. Dit bewerkelijke proces maakt saffierglas tot een van de meer kostbare glassoorten.
Daarom is het zeer zeker aan te bevelen te kiezen voor saffierglas bij de aanschaf van uw horloge, simpelweg omdat het uw wijzerplaat de meest optimale bescherming biedt.